20 май 2010 г., Централен военен клуб, София, България

Изказване на генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен
(Централен военен клуб, София, България, 20 май 2010 г.)

Андерс Фог Расмусен: Посланието ми е, че не само трябва да продължим
трансформацията на НАТО, а и да я ускорим.

Алиансът продължава да се трансформира, посланието ми е, че не само трябва да продължим трансформацията, а и да я ускорим. Това каза генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен в публична лекция, организирана от Атлантическия клуб в България, в която представи виждането си за бъдещето на НАТО. Сигурността в наше време не е само за Европа или само вътре в Европа, сигурността ни вече не се определя от географията, посочи Расмусен. Ние или ще се справяме с проблемите, където те се появяват, или те ще достигнат нашия праг, посочи Расмусен. Възприемането на този урок и адаптирането на НАТО според него е най-голямото редизвикателство за Алианса от създаването му преди повече от 60 години.

По повод на най-трудната мисия на НАТО – тази в Афганистан, Андерс Фог Расмусен посочи, че България разбира, че сега трябва да се направи повече в Афганистан, за да се прави по-малко в бъдеще. Расмусен благодари на България за ценния по думите му принос на страната към мисията на ИСАФ. Въпреки многото предизвикателства България не намали усилията си, приветствам намерението да увеличи допълнително приноса си в идните месеци, заяви Андерс Фог Расмусен.

Афганистан ще остане нашият оперативен приоритет „номер едно“ за дълго време напред, но ако искаме НАТО да остане толкова успешен в бъдеще, колкото беше в миналото, трябва да погледнем отвъд Афганистан. Расмусен посочи, че Алиансът трябва да бъде възобновен като място за открити дискусии, трябва да продължи трансформацията на военните способности на НАТО, като се инвестира в по-мобилни и използваеми сили, както и да се прегледат възможностите за нови начини да отбрана срещу новите заплахи.

По отношение на ракетни заплахи, Расмусен посочи, че ракети биха могли в крайна сметка да представляват заплаха за населението и територията на съюзнически страни, а няколко държави търсят ядрени оръжия. Расмусен посочи изявления на ирански представители, че обхватът на модифицирани ракети „Шахаб-3“ е 2000 км, който по думите му достига съюзнически страни като Турция, Гърция, Румъния и България. Той изрази увереността си, че е дошло време противоракетната отбрана да стане мисия на Алианса. Трябва да сме в състояние да защитим населенията си, посочи Андерс Фог Расмусен, според когото, ако се свържат националните системи в противоракетен щит на НАТО, за да се защитят всички съюзници, това би било много силна демонстрация на солидарността на НАТО през 21-ви век. Генералният секретар на НАТО отбеляза и ролята на сътрудничеството с Русия по темата за противоракетната отбрана.

Андерс Фог Расмусен не пропусна и темата за кибератаките и защитата срещу тях, като посочи, че Щабквартирата на Алианса е атакувана по около 100 пъти дневно. Той се спря и върху енергийната сигурност.

На въпрос за ролята на НАТО за сигурността в Аденския залив, Андерс Фог Расмусен каза, че НАТО вече е ангажирана активно срещу пиратството, като сътрудничи с ЕС и с отделни нации. Ще продължим тази операция и въпреки че все още има пиратски атаки, имаме доста успехи по отношение на предотвратяването на отвличания и атаки, заяви генералният секретар.

Андерс Фог Расмусен каза, че смята НАТО не само за най-успешния военен съюз, но и за най-успешното движение за мир в света.