14-ти март 2011г, хотел Шератон, София

Атлантическият Клуб в България, със съдействието на Института за Културна Дипломация в Берлин организираха заключителната реч на Н. Пр. Стийв Уилямс, посланик на Обединеното Кралство в България, озаглавена „7 години в България: някои размисли”. Речта ознаменува успешното приключване на втория му посланически мандат. В своята лекция, Уилямс сподели своите впечатления от първата си дипломатическа визита през 1984г. и сравни работата и успеха на България през изминалото време. Най-съществената разлика между двата периода, по думите на посланика, е фактът, че социалната структура на българското общество е далеч по-отворена. Преследването от държавните власти е част от миналото. Социални проблеми, като например правата на хомосексуалните, макар и все още трудна тема за дискусия, не са табу, както преди.

Посланикът посочи също така основните области, където все още има нужда от повече работа. Най-големият проблем, пред който е изправена България в момента е „мутри” културата и връзките на организираната престъпност с позициите на властта. Н. Пр. Уилямс посочи че арестите и задържанията са крачка в правилната посока, но за да се убеди не само българското общество, а и външните наблюдатели, че този процес е необратим са нужни присъди.

В заключението на речта си, посланикът изрази желание да се завърне в България след десет години, като описа един оптимистичен портрет на живота в България по това време. Той включва завършени и функциониращи магистрали, чисти улици, забрана за пушене на обществени места и спирането на застрояването на Черноморието.

Посланикът завърши лекцията си с думите „Имате велика и хубава страна: грижете се внимателно за нея!”