"Шератон", София, България, 14 Септември 2010

Публична лекция на посланика на република Франция в България Н.Пр. Етиен дьо Понсен по повод успешното приключване на дипломатическия му мандат в София.
(„Шератон“, София, България, 14 Септември 2010)

“Може би трябва да се създаде министерски пост, който да е натоварен с проблема с интеграцията на ромите в България“, каза досегашният френски посланик у нас Етиен дьо Понсен, чийто мандат в България приключва, предаде репортер.

Проблемът с интеграцията на ромите у нас бе едно от 5 – те предизвикателства, които Етиен дьо Понсен очерта в лекцията си, организирана от Атлантически клуб у нас по повод приключването на мандата му в България. “От връщането на медицинските сестри до ромската полемика в България” – така той озаглави словото си. Постави проблемът с интеграцията като един от основните. Каза, че това е една чувствителна тема, а ромската общност у нас била почти невидима. Според него не се вижда и къде отиват парите от еврофондовете. “Говори се за Десетилетие на ромското включване, а не се вижда къде отиват тези пари“, категоричен бе той.

Първото предизвикателство, което отбеляза посланикът, бе реформата в правосъдната система. Той каза, че това е един крайъгълен камък на демокрацията. Той спомена промените в Наказателния кодекс и каза, че с това нещата в България са станали по-уравновесени. Етиен дьо Понсен определи случая “Борислски“ като тестов. Според него “българската правосъдна система се съвзе и крайният резултат е удовлетворителен, но има и други случаи от типа на “Борилски“, категоричен бе Дьо Понсен.

Каза, че престъпността става все по-сложна в света и трябва да се третира по-сложно. Второто предизвикателство, което очерта той е свързано с енергетиката. Посланикът, чийто 3 – годишен мандат изтече обаче каза, че все още не се говори много в България за темата за икономия на енергия, а по-този показател страната ни е на едно от последните места.

Проблемът с демографията у нас бе очертан от него като голям. Той припомни данни, според които до 2050 година в България може да има само 5 млн. души. Във Франция също е имало такъв проблем през 19 в., каза дипломатът и препоръча повече решимост, публична полемика, която да подкрепи семейството. “В никакъв случай семейството и в частност майката не бива да се поставя пред избора работата или деца“, каза Етиен дьо Понсен и обясни, че може би трябва да се търсят данъчни стимули.

Последното предизвикателство, което очерта дипломатът бе препоръка да се говори повече за периода около 1944 г. – за жертвите на комунизма. “След три години в България мога да кажа, че страната е на правилния път“, каза посланикът, който пое поста 6 месеца, след като страната ни стана член на ЕС. Той определи демокрацията в България като добре работеща, макар и да има своите недостатъци.

Все още не се говори за прекратяване на механизъма за сътрудничество и контрол на ЕК”, коментира френският дипломат. Освен това и търговският обмен между България и Франция остава нисък и недостатъчен, в сравнение с този между Франция и Румъния. Според него е необходима кампания, която да покаже какви са козовете на България.

По думите му България се счита за силен съюзник в НАТО. Етиен дьо Понсен обърна внимание обаче и на проблема с модернизацията на армията ни. “Не трябва ли да се смени методът“, попита дипломатът и допълни: “Може би не е по силите на България да финансира изцяло модернизацията на армията“. За пример той даде флота, където могат да се разделят разходите с Румъния, а с авиацията да има общ ескадрон на зашита и в сътрудничество с Гърция.

“Българският народ е смел и талантлив, но учудващото е, че той няма достатъчно вяра в себе си“, каза в края на лекцията си Етиен дьо Понсен. Той насърчи българите да бъдат по-позитивни в своето виждане и във вярата в себе си и европейските институции. “България има много козове във всички области“, категоричен бе посланикът, който три години бе в България и през целия си мандат се опитва да стои на бюрото, колкото се може по-малко, а вместо това да бъде по-близко до хората – затова обикаляше страната ни и не мълчеше, а изказваше своето мнение, дори и по деликатни въпроси. Следващата мисия на Етиен дьо Понсен е в Кения с отговорности и за Сомалия.