5-ти май 2011,17:15, Аула Магна, Софийски университет, София

Необходим е балансиран подход към глобалното развитие, който да съчетае борбата срещу климатичните промени с продължаващото нарастване на населението в света, каза Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун на лекция, проведена в София в четвъртък вечерта.

Бан Ки Мун, който е първият ръководител на ООН, посетил България след края на комунистическия режим през 1989 г., изнесе лекция под надслов „Светът през следващите 20 години“, организирана от Атлантическия клуб в България и Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Той откри лекцията с похвални думи за традиционната българска толерантност и добави, че е дълбоко впечатлен от българската история.

„Бъдещето може да настъпи по-лесно, отколкото очакваме. Това означава, че каквото предвиждаме да се случи след 20 години, всъщност може да стане доста по-рано, като това зависи от нас“, заяви ръководителят на ООН, визирайки климатичната промяна и недостига на храна и енергия, както и бедността като основни глобални предизвикателства.

Бан Ки Мун призова хората по света да „мислят мащабно“, посочвайки че дори населението на Земята да продължи неизменно да нараства, настоящите политически цели гласят, че до 2050 г. глобалните емисии на парникови газове трябва да намалеят с 50 %.

„Когато си помисля за това какъв искаме да изглежда света след 20 години, дали това е правилно и целесъобразно? Ние поемаме по много опасен път на развитие. Трябва да открием по-балансиран начин на хармония и растеж“, каза ръководителят на ООН, отбелязвайки че около 70 млн. деца по целия свят не ходят на училище.

Той очерта три големи предизвикателства, обръщайки се и към самата ООН – постигане на по-проспериращ свят без пълна мизерия, постигане на по-зелен и по-чист свят и постигане на свят без ядрени заплахи.

Бан Ки Мун обясни, че свиква среща на върха по глобална ядрена безопасност, която да се проведе през месец септември 2011 г.

„Все повече правителства започват да осъзнават, че ядрените оръжия създават една илюзорна сигурност“, каза Генералният секретар на ООН, докато призоваваше отделните страни да извършат цялостна преоценка на своите стандарти за ядрена сигурност, в допълнение към съответните международни усилия в тази област.

Според него Международната агенция за атомна енергия трябва да играе по-голяма роля в това отношение.

„Ползите и недостатъците от използването на ядрената енергия следва да бъдат щателно преценявани. Какво би се случило ако ядрените технологии попаднат в ръцете на терористи? Само помислете за трагедията в атомната електроцентрала във Фукушима. Тя трябва да насочи вниманието ни към този предмет на обсъждане“, обяви Бан Ки Мун в своята лекция.

Що се отнася до гражданските вълнения в Арабския свят, Бан Ки Мун ги описа като революции, създаващи възможности, които се появяват само веднъж в живота на едно поколение. Той допълни, че изпращането на мироопазващи сили на ООН в Южен Судан, който наскоро обяви своята независимост, се намира под въпрос.

Генералният секретар на ООН завърши своята лекция в България по същия начин, както я започна – позовавайки се на българския национален герой Васил Левски за изграждане-то на сплотена общност без оглед на етнически, религиозни и културни различия.

„Това е нашето предизвикателство. Това е нашето бъдеще“, заключи Бан Ки Мун.