София, България, 14 Юли 2010

Среща между президента на Палестинската автономия Махмуд Абас и президента на Атлантическия клуб в България д-р. Соломон Паси

(София, България, 14 Юли 2010)

 

Президентът на Атлантическия клуб в България, д-р Соломон Паси, имаше лична аудиенция с президента на Палестинската автономия – Махмуд Абас, на която присъстваше и външният министър д-р Рияд Ал-Малики.

На срещата беше обсъдена ролята на България в Близкоизточния процес и позицията, която България може да заема като член на ЕС и ОССЕ в контекста на разрешаване на конфликтите в Aрабския свят и Близкия изток.  През 2004г. министър Паси, като председател на ОССЕ, инициира идеята за установяване на трайни отношения с Палестинската автономия – процес, който се развива и до днес.  На срещата беше обсъдена възможността България да продължи своя богат опит в изграждане на етнически мир и толерантност, които са така необходими в Близкия изток.

Пред д-р Соломон Паси президентът Абас отправи най-искрени пожелания към еврейската общност в България, с която се надява да насрочи среща и при следващите си визити в България.  Д-р Паси също така отправи и покана към президента Абас да прекара следващата си отпуска в България.