24 октовмри 2011 г., Американски научен център, София

Атлантическият клуб в България и Американският научен център – София организираха лекция на бившия посланик на САЩ в България Н. Пр. Джеймс Пардю, озаглавена „Разпадането на Югославия”.

Посланик Пардю раздели лекцията си на няколко основни теми, като засегна най-важните събития в региона през последните 20 години. Той започна своята реч с преговорите около Дейтънското споразумение, като сподели, че те са били изключително напрегнати, поради сложната конфигурация на участващите страни. Лекторът не забрави да изтъкне и решаващата роля на покойния Ричард Холбрук, чийто лични качества се оказват решаващи за постигането на компромис. Според г-н Пардю САЩ и европейските им партньори са помогнали за връщането на стабилността на Балканите и затова равносметката от американската намеса в региона е по-скоро положителна. Относно бъдещето на Босна бившият посланик в България заяви, че основната цел на Дейтънските споразумения е била да дадат възможност на народа на Босна да превърне разкъсваната от войни територия в европейско средище. „Има много препятствия пред постигането на тази цел, на първо място намесата на Сърбия, въпреки че това не е единственият фактор. Така че страната трябва да извърви още дълъг път преди да постигне тази цел“, заяви Пардю. В края на своето изложение посланикът заяви, че напредъкът в страната се постига прекалено бавно, но въпреки това той остава оптимист за бъдещето на Босна и Херцеговина.

Темата за Косово също беше сериозно засегната по време на лекцията на посланик Пардю. Той заяви, че сръбската позиция по въпроса е напълно погрешна и именно тя е причината за продължаващата международна изолация на Белград. “Колкото по-скоро сръбските лидери осъзнаят, че се нуждаят от интеграция в европейските институции и НАТО, вместо да спорят за независимостта на Косово, толкова по-скоро ще имаме напредък в двустранните отношения. Точно в момента обаче не смятам, че има изглед това да се случи.” Г-н Пардю заяви, че налагането на етнически граници на Балканите не води до постигането на стабилност в региона, а напротив, изостря напрежението. “Не смятам, че беше възможно да се спре обявяването на независимостта на Косово, особено като се има предвид отделянето на Черна гора и на други държави – Словения, Хърватия, Босна и Херцеговина и Македония.” Посланикът категорично отхвърли идеята за размяна на територии между Косово и Сърбия, като според него това няма да сложи край на противоречията. Лекторът заяви, че е невъзможно да се очаква изтегляне на ЕС и НАТО от Косово, тъй като в региона все още съществува напрежение.

Г-н Пардю не пропусна да обърне внимание и на ролята на Русия на Балканите. Той заяви, че през 90-те години Руската федерация се е стремяла да си сътрудничи с Вашингтон, но постепенно този подход е изоставен. “Русия продължава да е част от Контактната група, тъй като вижда в това начин да продължи да оказва влияние върху ЕС и НАТО, но бих казал, че е по-малко склонна на сътрудничество, отколкото преди.”

Посланик Пардю завърши лекцията си като обърна внимание и на някои съвременни процеси. Според него основните опасности пред Югоизточна Европа остават икономическите. “ Както Европа, така и САЩ се опитват да подобрят икономическото си положение. Така че основното притеснение от гледна точка на стабилността в дългосрочен план е свързано с икономическите затруднения. Разбира се, остава и опасността от екстремистки групировки и от тероризъм, така че бих казал, че това са двата основни риска за сигурността в момента.”