7 април 2016 (четвъртък), 11:00 ч., София Хотел Балкан (Шератон)

Атлантическият клуб в България организира публична лекция на Н.Пр. Ерик Рубин, Посланик на САЩ в България, на тема „България и Америка: Съюзници и партньори”. Изказването му ще бъде последвано от сесия за въпроси и отговори.

Посланикът на САЩ в София Н.Пр. Ерик Рубин реши да продължи над 20-годишната традиция, установена между Американското посолство в София и Атлантическия Клуб, и ще изнесе уводната си публична лекция след встъпване в длъжност пред аудиторията на Атлантическия Клуб в България.

Лекцията на посланик Рубин ще бъде на 7 април (четвъртък), 11:00 в Шератон и съвпада с 25-годишнината от основаването на Атлантическия Клуб. България бе първа в Нова Европа, която създаде Атлантически Клуб, а българският пример бе последван от дузини други държави в Европа, Азия и Африка.

Българският Атлантически Клуб остана единствената организация, създадена на територията на Варшавския Договор с цел неговото разпускане и присъединяването на Нова Европа към НАТО и ЕС. Зачеването на Атлантическия Клуб през 1990 стана с активната подкрепа на посолството на САЩ в София, американската мисия към НАТО и тогавашния генерален секретар на НАТО Манфред Вьорнер.

Между 1999-2006 Атлантическият Клуб се превърна в архитект на изграждането на българо-американските военно-временни и постоянни военни бази у нас.  През 2016 Атлантическият Клуб лансира изграждането и на военно-морски бази на НАТО по Българското Черноморие.  През 2008 основателят на Атлантическия Клуб д-р Соломон Паси беше номиниран за генерален секретар на НАТО.

Днес Атлантическият Клуб е гръбнакът на Atlantic Digital Net – стожер на глобалната дигитална демокрация и технологиите в служба на обществения прогрес.

Работен език: английски. Симултанен превод ще бъде осигурен.

Събитието ще се проведе на 7 април 2016 (ЧЕТВЪРТЪК), 11:00 ч., София Хотел Балкан (Шератон).