София, 19 април 2011 г. 11:00, хотел Шератон

Атлантическият Клуб в Българя, със съдействието на Института за Културна Дипломация в Берлин, организираха публичната лекция на посланика на Република Франция в България Н. Пр. Филип Отие. Събитието се състоя на 19-ти април 2011 г. в Хотел Шератон, София.

В своята реч посланик Отие открои основните приоритети и цели, които стоят пред френското председателство на Г-20, които включват реформирането на световната валутна система. В уводните си думи, Д-р Соломон Паси, президент на Атлантическия Клуб, посочи, че Франция е един от най-значимите лидери на ЕС и чрез сегашното си председателство на Г-8 и Г-20 тя буквално „води света”. Г-20 представлява 85% от световната икономика и близо две трети от световното население и по думите на посланик Отие организацията е успяла да изпълни своите отговорности и е предотвратила настъпването на икономически колапс, в резултат от световната икономическа криза. Поради тази причина, основен приоритет на организацията е реформирането на световната валутна система. Системата в момента страда от нарастващата несигурност на променливите валутни курсове, според посланика. Той изрази притеснението си, че вероятността за глобална валутна война не е невъзможна, но Г-20 е в състояние да предотврати подобно развитие, ако се съсредоточи изключително върху усилията за създаване на устойчива и стабилна световна валутна система.

Друг важен въпрос, повдигнат в речта на посланика, е възможността Международния валутен фонд да следи международните капиталови потоци и способността на отделните държави да регулират тези потоци, като се въздържат от пряка интервенция. Друг приоритет на френското председателство на Г-20 е интернационализацията на валутите на някои развиващи се страни. Посланик Отие посочи, че възможностите за разширяване на международната валутна кошница, например чрез добавянето на китайския юан  се обсъжда от страните членки на Г-20. Той посочи, че засилването на финансовата регулация, заедно с реформирането на международната валутна система са най-големите приоритети на френското председателство на Г-20.