17-ти март 2011 11:00 ч, хотел Шератон, София

Атлантическият клуб в България, заедно със съдействието на посолството на Съединените Американски Щати, организира събитие с участието на известния американски астронавт от НАСА д-р Стори Мъсгрейв. Презентацията се състоя на 17-ти март 2011 г. в хотел Шератон, София. Д-р Мъсгрейв има над 30 годишен стаж като пилот за НАСА и е прекарал близо 1 282 часа в открития космос. Той е летял с всичките 5 космически совалки, като през 1993 г. е избран за ръководител на мисията за поправянето на телескопа Хъбъл.

По време на презентацията, д-р Мъсгрейв сподели вдъхновяващи истории за своя живот. Въпреки че не е завършил училище, на 18-годишна възраст той вече е бил авиационен техник и е бил отговорен за състоянието на американските военни самолети по време на Корейската война. Астронавтът, които е бил част от екипажа на първия полет на совалката „Чаленджър“, разказа и за своя дългогодишен опит в космическите полети, като обърна особено внимание на изпитанията и трудностите по време на мисиите в космоса.

Д-р Стори Мъсгрейв обърна внимание и на българските аспирации в сферата на космическите изследвания и постижения. Американският астронавт е на мнение, че България има потенциал и трябва да изработи своя цялостна космическа програма, вместо да се фокусира само върху изпращането на още един човек в космоса.

В презентацията се засегна и темата за наличието на разумен живот в пределите на Космоса. Според д-р Мъсгрейв интелигентен живот безспорно съществува, но няма никакви доказателства за извънземни посещения на Земята.

На въпрос какви са сегашните планове на американското правителство за своята космическа програма, д-р Мъсгрейв съжали, че в момента Съединените щати не разполагат с ясни цели, които да поставят пред НАСА, след като плановете за предстояща човешка мисия до Марс бяха отложени за неопределено време.