29 май 2012 г., 18:00 ч., Централен военен клуб, София

Атлантическият клуб в България, заедно със Софийския форум за сигурността и със специалната подкрепа на Института за културна дипломация организираха публичната лекция на министър на отбраната на Кралство Белгия Н. Пр. Питер де Крем, озаглавена „Предизвикателствата на 21-ви век в сферата на сигурността и отбраната“.

В своята реч г-н Де Крем постави акцент върху солидарността. По думите му, никоя страна не може сама да посрещне трудностите и да се справи с тях. За тази цел трябва да вървим рамо до рамо, сътрудничейки си, за да се върнем в правия път и да излезем от кризата по-силни от преди. „В такива времена не трябва да се изолираме, а да се сближим още повече“, заяви той. Пиратство, тероризъм, трафик на хора и оръжия, киберпрестъпност и разпространене на ядрено оръжие – това са основните предизвикателства в сферата на сигурността и отбраната, които бяха изтъкнати.

Белгийският министър на отбраната отбеляза със съжаление, че няма връзка между намаляването на разходите във военната сфера и увеличаващите се предизвикателства в сферата на сигурността и отбраната. Друго предизвикателство, пред което сме изправени, е именно това как ще се гарантира ефективното справяне на западните страни при наличието на бюджетна дисциплина. Според него отговорът се крие в обединението и споделянето на военните възможности на страните по модел на така наречената „интелигентна отбрана“, прилагана в рамките на НАТО. Създаването на Европейска агенция за отбрана показва колко важно е това. Въпрос от първостепенна важност е поддържането на политическа динамика, осъществяването на научно-изследователска иновационна дейност в сферата на сигурността и отбраната.

В своето изказване Питър Де Крем също подчерта тревожното положение в Близкия Изток и Северна Африка. Повече от година след началото на Арабската пролет ситуацията в много страни е далеч от стабилна. Той наблегна на важността внимателно да се наблюдава политическото развитие на различните страни, за да се възстанови стабилността в тези региони уточнявайки, че Либия се нуждае от още по-голяма помощ, за да създаде стабилна инфрастуктура.

Министърът не пропусна да спомене и шока от последните събития в Сирия, а именно крайното насилие, използвано от страна на правителството спрямо собственото му население, вместо да се опита да възстанови мира. „Трябва да положим нови усилия за разрешаване на кризата по дипломатичен път“, каза Де Крем.

По отношение на Афганистан, белгийският министър спомена срещата в Чикаго, на която бе постигнато съгласие, че ситуацията в страната трябва да продължи да се следи и да се осигури международна подкрепа, за да може Афганистан да играе стабилизираща роля в региона, особено за Пакистан.

В края на своята реч той обърна внимание и върху противоракетната отбрана по проект на НАТО като отбеляза, че Русия трябва да бъде убедена в нуждата от този проект, изразявайки надежди че в един бъдещ момент Русия дори ще се превърне в партньор за противо-ракетната отбрана.