7 юни 2012 г., 11:00 ч., хотел "Шератон", София

Атлантическият клуб в България, заедно с посолството на САЩ в България и Солае, както и със специалната подкрепа на Института за културна дипломация, организираха конференция, озаглавена „Политики за храните и бъдещето на хранителната индустрия”.

Целта на тази конференция беше да се обсъдят европейските политики в областта на храненето и как те могат да повлияят на бългаската стратегия за развитие на хранително-вкусовата промишленост. Експертите дискутираха и ролята на на соевия протеин като безопасна и здравословна съставка и развенчаха част от митовете, свързани с храните, съдържащи соев протеин.

Конференцията беше открита от д-р Йордан Войнов – изпълнителен директор на Българска агенция за безопасност на храните, д-р Райнхарт Шмит – регионален вицепрезидент на Solae, Европа, д-р Гари Менделсън – директор „Хранителни науки“, Solae, Европа и д-р Соломон Паси – президент на Атлантически клуб в България.

В своята встъпителна реч г-н Войнов изтъкна важната роля на глобалния план за координация на усилията за максимална защита и информираност на гражданите при избора на хранителни продукти. В тази връзка той отблеяза и огромното значение на Европейския орган за безопасност на храните. Като основни приоритети на Министерство на земеделието и храните изпълнителният директор очерта производството на качествени и безопасни храни за потребителите и стриктния контрол от „фермата до масата”. Въвеждането на БДС за някои продукти той изтъкна като стъпка към ограничаването на производството на некачествени храни.

Д-р Райнхарт Шмит посочи необходимостта от сътрудничество между държавите членки на ЕС в хранителния сектор. Той говори за здравословното и достъпно хране и това как Solae може да помогне за решаване на проблема с общата затлъстялост на населението. Изнасяйки конкретни данни по проблема на глобално ниво той заключи, че борят на хората, и най-вече децата, страдащи от наднормено тегло, е стряскащ и непрекъснато се увеличава. Тъй като затлъстяването води и до други здравословни проблеми (сърдечно-съдови) д-р Шмит подчерта нуждата от здравословна хранителна програма особено за децата в училищна възраст. Въпреки че не решава пробелма, подобна промяна в храненто на учениците в Англия е довела до намаляване на средното им тегло. Като пример за достъпна и полезна храна той даде соевите продукти. Растителният протеин, който съдържат те, ги прави по-евтини за производство, а в комбинация с консумацията на местна храна в съответния сезон потребителите могат да си позволят здравословно и сравнително евтино хранене. Продължавайки мисълта на д-р Шмит, д-р Менделсон запозна многобройните гости на събитието с ролята на пълнозърнестия протеин в здравословното хранене. Съдържайки пълния брой незаменими аминокиселини, пълноценният протеин може да се разглежда като основен елемент в нашето хранене и като ефективно решение на проблема със затлъстяването. Д-р Менделсон представи соята, бидейки източник на висококачествен протеин, като очевиден отговор на изискванията на нарастващото потребление. Той изтъкна хранителните и здравословните предимства на соевите протеини – насърчават нормалния растеж при подрастващите, не съдържат холестерол или остатъчни мазнини, спомагат за контрола на телесното тегло , поддържането на мускалната маса и дават необходимата енергия на възрастните хора. Експертът очерта и основните закони и регламенти на ЕС свързани с общите правила в хранителната индустрия. Както задължителните, така и незадължителните регламенти целят даването на възможност за информиран избор на потребителя. Компанията Solae също помога за това чрез своите редовни бюлетини. В заключение д-р Менделсон изтъкна създаването на балансиран хранителен режим на базата на редовен прием на соеви протеини като основа на здравословния начин на живот.

Закривайки конференцията, г-н Паси акцентира върху търсенето на баланс в световната политика, имайки предвид, че огромна част от населението на Африка наприемр страда от недохранване и непълноценно хранене, а в САЩ и Европа броят на затлъстелите хора се увеличава непрекъснато.