12-ти Февруари 2010 г., Хотел Шератон, София

Посланикът на САЩ в Република България, Н.Пр. Джеймс Уорлик, изнесе реч пред аудиторията на Атлантическият Клуб в България в хотел „Шератън” на 12-ти февруари, 2010 г. Темата на лекцията бе: „Ново партньорство: споделени ценности, общи интереси.” Събитието бе организирано от Атлантическия Клуб в България, с любезното съдействие на Институт Отворено Общество.

Посланик Уорлик започна презентацията си с историческите корени на Българо-американското партньорство, правейки справка със статиите на американския журналист Януариус Макгахан по повод Априлското възстание през 1876 г. „Неговите статии предизвикаха огромна симпатия и разбиране сред американския народ и са в основата на връзката между нашите народи, която винаги досега е била силна.” – цитира посланикът.

След това, Н.Пр. Уорлик говори за миналото и настоящето на партньорството между САЩ и България: „Партньорството между нашите две държави е претърпяло дълбоки промени за кратък период от време. Преодолели сме бремето на историята, на враждата от времето на Студената война и на несигурността от периода след това. Днес ние сме заедно като съюзници, според устава на НАТО, заклети да гарантираме сигурността на другия, като политически партньори, работещи заедно за повишаване на стабилността в региона.” В допълнение, Н.Пр. изрази задоволството на неговата страна от постиженията на България в сферите на политическата стабилност, икономиката, фискалната дисциплина и социалната хармония. Посланик Уорлик също така представи своята визия за бъдещата роля, която България може да играе като държава: „Нашата задача е да се обърнем към бъдещето. Аз виждам едно ново партньорство, в което България отправя поглед отвъд своите граници и е партньор в посрещането на предизвикателствата от региона,  и отвъд него.”

Н.Пр. Уорлик продължи с темата за Западните Балкани, като акцентира Косово. По думите на посланика, Косово не се е превърнало в зона на интензивен конфликт след получаването на независимост, както мнозина са се опасявали. Допълвайки картината на Западните Балкани, Н.Пр. подчерта ползите от интегрирането на страните от региона: „Балканите стават все по- свързани с институциите на НАТО и ЕС. Интеграцията на тези държави в зона на мир и просперитет, в която те ще бъдат управлявани от правовия ред, отвътре, свободни от външен натиск или влияние – това е визия, която вече се реализира.” Според посланик Уорлик, в този контекст, България играе конструктивна роля, като поддържа добри връзки и нарастващо сътрудничество със съседите си. Той допълни, че това определено е постижение за българската дипломация, като посочи примера на българо-сръбското сътрудничество: „Сърбия все повече се обвързва с натовски партньори като България и е изразила интерес към членство в ЕС.”

По отношение на черноморския регион, Н.Пр. заяви, че България трябва да играе ролята на активен играч: „Като една от държавите с най-голямо значение в това, което се случва в района около Черно море, България притежава капацитета и отговорността да работи съвместно с идентично мислещи партньори като Румъния. Целта на това партньорство е да се изработват нови решения и да се създават нови възможности за сътрудничество в области като отбраната, енергийната сигурност, борба с организираната престъпност и трафика, както и в опазването на околната среда.”

Потвърждавайки, че чрез черноморския регион България може да изнася стабилност, сигурност и просперитет на много по-големи разстояния, като Русия например, Н.Пр. заяви, че: „Както България, така и САЩ желаят кооперативни и продуктивни отношения с една демократична Русия.” Посланикът цитира думите на американския президент Барак Обама, който заявява, че иска силна, мирна и просперираща Русия. Наблягайки на това, посланикът цитира изказване на Държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън: „Там, където имаме общи интереси с Русия, ще търсим сътрудничество. Там, където имаме различия, няма да се колебаем да ги заявим открито.” Относно българските взаимоотношения с Русия, Г-н Уорлик подчерта, че неговата страна няма да изисква от България да избира между Москва и Вашингтон. Н.Пр. продължи, заявявайки, че неговото правителство вярва в това, че руските интереси ще бъдат гарантирани най-добре, ако страната има силни, проспериращи и демократични държави за съседи.

Говорейки за заплахите за глобалната сигурност, посланик Уорлик насочи вниманието на аудиторията към Близкия изток и особено към Афганистан. Той описа страната като „най-главното предизвикателство за сигурността на Европа и САЩ”, поради скривалищата и лагерите на Ал Кайда, които досега са били източник на терористични атаки за голяма част от света. „Това е битка с глобални последици и изисква глобален отговор.”, заяви посланикът. Във връзка с това, Н.Пр. спомена за големия брой държави, които участват в мисията на НАТО в Афганистан, ISAF, както и още по-големия брой подкрепящи държави. „Натовските сили, част от които са българските войници,  служещи смело в Кабул и Кандахар, са изключително важни за прехода.”, каза посланикът за прехода към демокрация и стабилност в страната. „Ние трябва да работим здраво, за да консолидираме нашите успехи и придобивки, за да предотвратим връщане към нестабилност.”, добави посланикът.

Н.Пр. Уорлик заяви, че съвместните български и американски усилия за борба с общ враг изискват адекватни военно и стратегическо обучение, преди да бъде достигната сцената на боевите действия. „Ако заедно ще работим и ще се борим успешно, ние първо трябва да се обучим заедно. Това трениране се извършва тук, в България. Всяка година български и американски войници работят и тренират заедно в съвместните военни бази „Ново Село”, „Безмер” и „Граф Игнатиев”.

Посланикът говори и за помощта, която Вашингтон оказва на българската армия в процеса на нейното модернизиране: „През последните петнадесет години, САЩ са работили тясно с българските военни, провеждайки съвместни учения и подпомагайки близки връзки на всички нива на военната йерархия. Това се осъществява чрез различни програми за струдничество.”

Г-н Уорлик продължи с темата за противоракетната отбрана срещу евентуални заплахи от страна на Иран и Близкия изток. „Миналата година, Президентът Обама представи своята визия за „адаптивен подход, на фази”, в създаването на противоракетен щит в Европа.”, напомни Г-н Уорлик. Той описа подхода като базиран върху оценка на ракетните заплахи, доказани технологии, формиране на цената, и адаптивност към постоянно променящата се среда.

В края на своята реч, посланикът говори за двустранното партньорство между България и САЩ в развитието на възобновяемите енергоизточници и енергийната ефективност: „Крупен американски инвеститор скоро ще създаде най-големия парк с ветрогенератори в Югоизточна Европа. Аплодирам България за това, че тя приветства инициативата, подпомагайки изпълнението на проекта.”

В заключение, Г-н Уорлик наблегна на нуждата от намаляване на енергийната зависимост и диверсификацията на енергийните източници, които България ползва: „Както в САЩ ние предприемаме мерки за намаляване на нашата зависимост от петрола на Близкия Изток, така и България трябва да увеличи разнообразието от източници.”

„Ние споделяме българските цел, по отношение на  диверсификацията на енергийните източници и прозрачността в тази сфера. Също така, ние сме готови да предадем нашия опит и да  предоставим експертиза по всякакъв възможен начин така, че да помогнем на българския народ. „Това също е част от нашето сътрудничество”, допълни посланик Уорлик.