16 септември 2011 г., 11:00 ч., хотел "Хилтън", София

Атлантическият клуб в България, съвместно с фондация „Фридрих Еберт” в България и с подкрепата на Института за културна дипломация, организира публична лекция  на заместник-председателя на СДП в Германския парламент д-р Гернот Ерлер, на тема “Нови предизвикателства за външната политика и политиката за сигурност в Европа”.

Като значима фигура във Федералното министерство на Външните работи на Германия д-р Ерлер се фокусира върху международното развитие, на което ставаме свидетели в последните десет години. Според него Германия и цялата международна общност е дала огромни жертви за да се поддържа  мира. На места като Афганистан  неговата страна е една от водещите в борбата за един по-сигурен и проспериращ  свят.  В речта си, д-р Ерлер подчерта предизвикателствата пред които  Германия и нейните съюзници са изправени в други страни по страни по света, заплашени от тероризъм, насилствен екстремизъм и пиратство.

По време на своята визита в България, д-р Ерлер обърна внимание на борбата на България с корупцията и организираната престъпност. Германският политик заяви, че България е направила огромни усилия в тази посока и че такива предизвикателства съществуват в много страни по света. Той предупреди, че България трябва да направи повече за имиджа си в чужбина, в противен случай страната ще се изправи срещу тежки икономически загуби и ще изгуби доверието на страните от ЕС.

В края на речта си, г-н Ерлер изрази надежда, че въпреки предизвикателствата, пред които сме изправени днес в ЕС и в целия свят, бъдещето пред нас е все още светло и ще успеем да ги преодолеем.