София, 25 ноември 2010, хотел Шератон

На 25 ноември 2010г. българският външен министър Николай Младенов изнесе лекция по време на публичната дискусия „НАТО след срещата на върха в Лисабон“, организирана от Атлантическия клуб в България. В речта си министър Младенов заяви, че фронтът на българската национална сигурност е Афганистан. Според него е от изключителна важност участието на България колективната отбрана на НАТО и приноса ни за поддържането на връзката между САЩ и Европа.

Министърът беше категоричен и за текущата заплаха- положението в Афганистан. При тези обстоятелства „заплахата от талибаните е заплаха за всички нас“, заяви г-н Младенов.

„Ако трябва да измислим как да се защитим фронта на националната ни сигурност, трябва да кажем, че има най-малко две основни задачи за изпълнение: да не се позволява на глобалния тероризъм да притежава освен убежища и неограничени възможности за маневриране в ключова държава в Централна Азия. Ние не трябва да позволяваме невинни хора да бъдат убивани или малтретирани от терористи „, допълни външният министър.

Що се отнася за противоракетна отбрана план на НАТО, Младенов заяви, че страните членки са постигнали политическо съгласие, но конкретната архитектура на системата все още не е изградена. За да може общата отбранителна система да бъде завършена напълно и ефективно, всички страни членки ще трябва да допринесат със собствени ресурси, подчерта министърът.