20-21 април 2011, 9:00 ч., Централен военен клуб, София

Under the Patronage of

H.E. Tsetska Tsacheva

President of the National Assembly of the Republic of Bulgaria

and with special support of

Ministry of Defense

April 20th – 21st, 2011
Sofia, Central Military Club

 

20th April (Wednesday)
9:00 – 9:30 Opening 
Dr. Solomon Passy, President & Founder, Atlantic Club Bulgaria
H.E. Avgustina Tsvetkova, Deputy Minister of Defence
H.E. Chun Bee-ho, Ambassador of South Korea to Bulgaria
9:30 – 10:30 Europe and the US as global peacemakers 
(Focus: Humanitarian intervention, peacekeeping, hard vs. soft power)

Moderator: Georgi Koritarov, journalist

Speakers: 
Dr. Zhelyu Zhelev, President of the Republic of Bulgaria (1990 – 1997)
H.E. James B. Warlick, Ambassador of the United States to Bulgaria
H.E. Valeri Ratchev, Head of the Political Cabinet, Ministry of Foreign Affairs
H.E. Meglena Plugtschieva, Deputy Prime Minister of Bulgaria and Minister of EU funds (2008 – 2009)

10:30 – 10:45Coffee Break

10:45 – 12:15European and US activity to promote democracy and human rights abroad 
(Focus: The External Action Service, European NGOs, development aid)

Moderator: Mira Badzeva, Journalist BNT

Speakers:
Sergei Stanishev, Prime Minister of Bulgaria (2005 – 2009)
H.E. Karel-van Kesteren, Ambassador of the Kingdom of the Netherlands to Bulgaria
H.E. John Rowan, Ambassador of the Republic of Ireland to Bulgaria
Hristo Gudjev, Americas Directorate, Ministry of Foreign Affairs
Dragomir Draganov, Professor in Sofia University

12:15 – 14:00Buffet lunch

14:00 – 15:30Protest, revolution, and democracy in North Africa: Examining the relationship
(Focus: Tunisia, Morocco, Egypt, Bahrain, Libya, Saudia Arabia)

Moderator: Simeon Vassilev, journalist

Speakers:
H.E. Sheila M. Camerer, Ambassador of South Africa to Bulgaria
Svetoslav Ivanov, reporter, BTV
Diliana Gaytandjieva, reporter, Nova Tv
Rosen Iliev, operator, Nova Tv
Andrey Raichev, sociologist, Gallup International

15:30 – 15:45Coffee Break

15:45 – 17:00The digital revolution and new form of active citizenship
(Focus: The blogosphere, social media, Wikileaks, online campaigns, Facebook, Twitter) 

Moderator: Dimitar Tsonev, journalist, BNT

Speakers:
Nikolay Vassilev, Deputy Prime Minister and Minister of Economy (2001 – 2005), Minister of State Administration and Administrative Reform (2005-2009)
Martin Zahariev, CEO, Eyevision and WEB Radio & TV
Maxim Behar, CEO, M3 Communications Group, Inc.
Solomon Passy, President & Founder, Atlantic Club Bulgaria
Mia Santova, Journalist, TV7

17:00 – 17:30Closing remarks

17:30 Cocktail 

 

21st April 2011 (Thursday)

9:30 – 10:00 Opening 
H.E. Tsetska Tsacheva, President of the National Assembly of the Republic of Bulgaria

10:00 – 11:45The foreign policy innovations of the Lisbon Treaty:
(Focus: Decision-making, external action service, the EU Commission, EU Council, voting)

Moderator: Gergana Passy, Minister of European Affairs (2007 – 2009)

Speakers:
H.E. Tsvetan Tsvetanov, Deputy Prime Minister and Minister of Interior
Nikolay Svinarov, Minister of Defense (2001 – 2005)
Meglena Kuneva, EU Commissioner (2007 – 2010)
Stefan Sofiyansky, Prime Minister of Bulgaria (1997), Mayor of Sofia (1995-2005)
H.E. Judith Lang, Ambassador of the Republic of Hungary to Bulgaria
H.E. Marc Michielsen, Ambassador of the Kingdom of Belgium to Bulgaria
H.E. Lyubomir Ivanov, Director, UN and Global Affairs Directorate

11:45 – 12:00Closing remarks12:00Gala Lunch 
(Celebration of 20th anniversary of the Atlantic Club Bulgaria)

Атлантическият клуб в България, със съдействието на Института за културна дипломация със седалище Берлин, организираха международна конференция, озаглавена „Европа като глобален актьор: Ролите и отговорностите на Европа и САЩ в новия световен ред: изследване на политическите, икономическите и културните измерения“. Конференцията е част от серия събития, с които Атлантическият клуб чества своята 20-та годишнина и се проведе в рамките на два дена (20-21 април 2011 г.) в Централен военен клуб, гр.София, България. Цел на тази конференция бе да се анализира ролята на Европа на международната сцена. На нея присъстваха изтъкнати гости от политическата, икономическата и социалната сфера, както и от медиите, които участваха в програма от речи, дебати и дискусии. Те направиха няколко наистина впечатляващи изказвания, основаващи се както на своя професионален, така и личен опит.

Първият ден от конференцията се състоеше от четири панела. Президентът Желю Желев, американският посланик в България Н.Пр. Джеймс Уорлик, южнокорейският посланик в България Чун Би-хо, бившият вицепремиер по европейските фондове Н.Пр. Меглена Плугчиева и началникът на кабинета на министъра на външните работи Н.Пр. Валери Рачев взеха участие в първия панел, озаглавен „Европа и САЩ като глобални миротворци“. Модератор на този панел беше журналистът Георги Коритаров. В своята реч президентът Желев подчерта, че бъдещето на Европейския съюз е в неговото разрастване, а Турция е неделима част от този процес. Той се фокусира върху предимствата, които има съседната на България страна. „Фактът, че Турция е мюсюлманска страна и в същото време светска държава, която отдавна и категорично е отхвърлила шериата, осъжда ислямския фундаментализъм и тероризъм, означава, че играе ролята на първа бариера срещу тях по пътя към Европа, посочи Желев. Според него, един ден Русия също може да стане член на Европейския съюз. В своята реч, американският посланик Н.Пр. Джеймс Уорлик поздрави Атлантическия клуб в България за своята изключителна работа през 20-те години от своето съществуване. Той спомена за жизненоважната роля, която България играе като част от международната общност и посочи много примери за участието на страната в мироопазващи мисии по света. Н.Пр. Меглена Плугчиева каза, че на ЕС се гледа като на един модел за подражание, като на един уникален модел във всяко едно отношение – и като политическа конфигурация, и като културна, и като икономическа и вярва, че Българя и Румъния ще играят една по-водеща роля в Европейския съюз. Г-н Валери Рачев наблегна върху политиката на миротворчество. Според него тя е „реална политика и трябва да бъде ефективна днес и навсякъде по света“. В своята реч посланикът на Южна Корея Чун Би-хо обърна внимание на връзките между неговата страна и Европейския съюз и спомена събитията, които се случват в Северна Африка и Близкия Изток. Според него Западът трябва да намерят у тях хора, които подкрепят демокрацията и демократичното развитие. „Важно е не само да се опитаме да подпомагаме хората, които се борят срещу диктаторските режими, но и да подкрепяме борбата за човешки права“, каза посланик Чун Би-хо.

Вторият панел, озаглавен „Действията на Европа и САЩ за насърчаване на демокрацията и правата на човека по света“, включваше коментари от бившия министър-председател на България Сергей Станишев, посланика на Кралство Нидерландия в България Н.Пр. Карел ван Кестерен, посланика на Република Ирландия Н.Пр. Джон Ролан, Христо Гуджев, директор на дирекция „Америки“ към МВнР, проф. Драгомир Драганов от Софийския университет и журналиста от БТВ г-жа Мира Баджева в ролята на модератор. Г-н Станишев отбеляза необходимостта Европейския съюз да се справи с вътрешните си проблеми преди да предприеме по-нататъшно разширяване. Бившият премиер би искал да види как ЕС се връща към своите ценности от 90-те, когато „върховенството на закона, свободата на хората и свободният избор са определяли политиките [на Съюза]“. Н.Пр. Карел ван Кестерен каза, че едно от основните предизвикателства през следващите десетилетия е световната бедност, а помощта на ЕС се равнява на 60% от цялата помощ, но 1/3 от нея бива похабена. Н.Пр. Джон Ролан – наблегна върху Лисабонския договор и върху някои от проблемите и предизвикателствата, пред които е изправен ЕС. Според посланика, Съюзът трябва да се съсредоточи към своите работещи структури. Христо Гуджев смята, че трябва да има повече равнопоставеност между САЩ и Европа и цитира президента на САЩ Барак Обама, като каза, че насърчаването на демокрацията трябва да заема централна част в нашата външна политика. Професор Драгомир Драганов от Софийския университет каза, че трябва да останем единни в различията си, а именно че трябва да продължим да водим диалог. Той, също така, изказа своето виждане, че НАТО се трансформира от военно-политическа в политико-военна международна организация по-бързо от Европейската общност след разпадането на Варшавския договор

Фокусът на третия панел беше върху случващите се събития в арабския свят, по-специално в Северна Африка. „Протест, революция и демокрация в Северна Африка: Изследване на техните връзки“ събра заедно посланика на Южна Африка в България Н.Пр. Шийла М. Камерър, социолога от „Галъп Интернешънъл” Андрей Райчев, репортерите Светослав Иванов /БТВ/, Диляна Гайтанджиева и Росен Илиев /Нова ТВ/. Модератор на този панел беше журналистът Симеон Василев. Н.Пр. Шийла М. Камерър откри панела като посочи съществуването на една специална връзка между Африка и ЕС. Що се отнася до събитията в Северна Африка, тя каза, че Египет и Тунис имат голям потенциал и подчерта, че международната намеса в Либия трябва да се свежда само до това да се защитават цивилните. Също така г-жа Камерър цитира известния журналист от Ню Йорк Таймс Томас Фрийдман, като каза, че Северна Африка се нуждае от свой Нелсън Мандела. Репортерите споделиха своите впечатления от Северна Африка, придобити по време на т.нар. Арабска пролет. Г-жа Гайтанджиева отбеляза, че ислямът играе изключително важна роля в тези събития, докато г-н Иванов обърна внимание на международната реакция и каза, че всяка една страна е уникална сама по себе си. Социологът Андрей Райчев направи няколко много интересни забележки относно това, което се случва по света. Според него глобализацията създава по-силна регионализация, като проблемите на държави в един регион придобиват много по-голяма важност. “Имаме работа не със страни, които си взаимодействат, а с региони, които си взаимодействат, не със страни, които изпадат в проблеми, а с региони, които изпадат в проблеми”, каза г-н Райчев и даде пример с Португалия, Гърция и др., които се намират на „едно и също място – периферия на Европа“.

Последният панел от деня беше на тема „Дигиталната революция и нови форми на гражданско общество“, с участието на журналиста Димитър Цонев като модератор. Лектори бяха президентът на Атлантическия клуб в България д-р Соломон Паси, бившият вицепремиер и министър на икономиката Николай Василев, журналистът Мия Сантова от ТВ7, изпълнителният директор на „Айвижън” и „УЕБ Радио & ТВ” Мартин Захариев и изпълнителният директор на „М3 Комюникейшънс Груп” Максим Бехар. Една от основните дискусии по време на този панел беше за социалните мрежи като Фейсбук, Туитър  и въпросите за сигурността на личната информация, която е изложена там. „В момента сме в процес, в който дигитализацията превръща технологичната революция в политическа революция“, каза д-р Паси и допълни, че случващото се в Северна Африка и Близкия Изток е пример за това.  „Уникалното днес е, че дистанцията не е пречка за комуникацията и че можем за кратко време да организираме огромни човешки маси“, каза президентът на Атлантическия клуб в България. Г-н Максим Бехар сподели своето убеждение, че печатните медии са отживелица и в същото време се губи традиционното значение на думата „публичност“, защото с новите социални мрежи, наричани от него „медии“, всеки става публичен. Според него, медията в бъдеще ще бъде интерактивна медия в реално време, която „можеш да управляваш с ръце, с глас, с всичко“. Журналистът Мия Сантова, от своя страна, изрази скептично мнение за социалните мрежи и наблегна, че общуването там е неискрено и няма нищо общо с действителността. Бившият министър на икономиката Николай Василев говори за електронното правителство. Според него хората, както и правителствата, знаят твърде малко за него и съществува огромна нужда от неговото развитие в България. Г-н Захариев се фокусира върху опасностите, които крият социалните мрежи, като отбеляза, че децата имат достъп до неща в интернет, които са с неподходящо съдържание и този достъп става все по-голям. Също така той обърна внимание и върху личния живот на хората и зададе въпроса дали съществува дигитален живот след смъртта и какво се случва с информацията, която човек е качил след неговата смърт.

Председателят на Народното събрание г-жа Цецка Цачева откри втория ден от конференцията. Тя сподели своето убеждение, че желанието ни за усъвършенстване е допринесло за присъединяването на България към Европейския съюз и че това, което наистина прави Европа атрактивна и богата е разнообразието от общности. От друга страна това разнообразие „затруднява вземането на общи решения и постигането на обща кохерентна външна и отбранителна политика“. Според нея Европа трябва да обърне повече внимание върху своята култура. „Европа трябва по-чувствително да подпомага своите културни продукти по света – преводи на книги, производството и разпространението на филми, малките културни предприятия – творчество и духовност“, смята г-жа Цачева. Що се отнася до социалните медии, тя спомена важната роля, която те играят. „Интернет обществото подлага на анализи всяко политическо действие, а това налага политиците да говорят честно и открито“. Със своята реч, председателят на Народното събрание постави началото на последния панел на двудневната конференция. Гостите, които взеха участие в „Иновациите на външната политика от Лисабонския договор“, бяха вицепремиерът и министър на вътрешните работи г-н Цветан Цветанов, бившият министър на отбраната Николай Свинаров, първият български комисар Н.Пр. Меглена Кунева, бившият министър-председател и кмет на София Стефан Софиянски, посланикът на Република Унгария Н.Пр. Джудит Ланг, посланикът на Кралство Белгия Н.Пр. Марк Михилсен и директорът на дирекция „ООН и глобални въпроси“ към МВнР Н.Пр. Любомир Иванов. Бившият заместник-министър на външните работи и министър по европейските въпроси Н.Пр. Гергана Паси имаше честта да бъде модератор на този панел. Г-н Цветанов изрази своята благодарност на Европейския съюз и САЩ за помощта, която са оказали на България да гарантира своята сигурност. Той спомена за съвместните действия срещу киберпрестъпността и каза, че „сигурността в Европа е споделена отговорност на страните-членки на Евросъюза и тя се прилага на практика“. По отношение на вълненията в Северна Африка и Близкия Изток, министърът на вътрешните работи подчерта нуждата да се ограничи имиграционния поток към Европа.