30 май – 7 юни 2015, Смолян, България

Сдружение „Младежко евро-атлантическо дружество”, с подкрепата на отдел „Публична дипломация” на НАТО, организира за втора поредна година лятно училище на НАТО в България. То ще бъде на тема „НАТО след срещата на върха през 2014: нови предизвикателства и  изпитания”. Събитието ще се проведе в периода  30 май – 7 юни 2015 г. в гр. Смолян.

Лятното училище ще събере млади хора от страни-членки на НАТО и страни-партньори и ще  се фокусира върху някои от най-важните аспекти на сигурността след 2014, заедно с отговорностите и предизвикателствата, които стоят пред Алианса.

Програмата на лятното училище ще се фокусира върху ключови теми като подготовката за заплахи в нововъзникващи области, сред които кибер-пространството и морската сигурност, интелигентната отбрана и планирането на бъдещето във времена на строги икономии, ролята на НАТО като глобален фактор за сигурността, сътрудничеството НАТО-Украйна през 2015, отношенията НАТО-Русия, ролята на жените в мира и сигурността, войната срещу тероризма, както и прозрачността на реформите на НАТО.

Основната задача на форума ще бъде да се провокира активното участие и ангажиране на аудиторията с тематиката на събитието. По тази причина семинарът ще протече като пряк контакт между младите хора и представителите на държавните институции, неправителствените организации и медиите в хода на предвидените панелни дискусии, групови занимания и дебати, представени от експерти, професори и говорители с различни гледни точки.