27 март 2012 г., 17:00 ч., хотел "Шератон", София

Aтлантическият клуб в България, посолството на Чешката Република и издателствата „Изток-Запад” и „МаК”, и с подкрепата на Института за културна дипломация, организираха публично представяне на  книгите „Къде започва утре” и „Евроинтеграция без илюзии” на президента на Чешката република Н. Пр. Вацлав Клаус.

Представянети беше открито от посланика на Чехия в България Н. Пр. Павел Вацек, който изказа благодарност към Атлантическия Клуб, издателствата  и спонсорите, за оказаното съдействие и представи настящето събитие като възможност  за интеграция и обмен на опит.

Събитието продължи с реч на бившия българския посланик в Чехия д-р Здравко Попов. Д-р Попов наблегна на факта, че книгите на президента Клауз са издадени на български език сравнително скоро след официалното им издаване, което затвърждава традициите за представяне пред българската аудитория на възгледите на чешкия президент за проблемите на глобалния свят, включително Европа и Чешката Република. Спомнати бяха редица други книги и сборници на президента Клауз както и интересни факти от професионално му развитие и разностранни житейските интереси. Преминавайки от любовта към джаз музиката, през преподването в престижни учебни заведения, до политиката и семейството.

Издателите Любен Кузарев („Изток-Запад”) и Калин Манолов („МаК”) определиха чешкия президент като еврореалист  с  „безпощадно реалистичен” поглед към съвременна Европа.

В  речтта си Н. Пр. В. Клауз изтъкна, че книгата „Къде започва утре” е създадена по повод 20 години от падането на комунизма, с цел представянето на една по-глобална перспектива .  Главите от книгата озаглавени „Онзи ден”, „Вчера”, „Днес” и „Утре ”представят последователно ситуацията по време на комунизма, времето на преход , постиженията  и грешките във връзка с капитализма, парламентарната демокрация, пазарната икономика и бъдещите последиците от днешните решения на европейци. Президентът  Клауз израза съжалението си от това, че все още не е направен сериозен анализ на деструктивната система  по време на комунизма, което води до изкривявне на представата за това, каква всъщност е била реалността преди 20 години.

Втората книга  „Евроинтеграция без илюзии”, обявена за бестселър в Чехия, категорично развенчава илюзиите за политиката, характера и идеологоията на ЕС. Чешкият президент говори за пагубната размяна на тенденциите за общ пазар и либерализацията на Европа с изключителна централизация, стандартизация, наднационално управление и командване на целия ЕС. Отправена беше остра критика към неефективността на европейската социална система. Нужни са дълбоки структорни промени , за да се превърне Европа отново в  реално функционираща сила, беше изводът на президента.

Представянето на книгите беше уважено от българските президенти Жельо Желев и Георги Първанов, както и от настоящия държавен глава Росен Плевнениев. Събитиетие  завърши с поставяне на началото на дебат за Европа и мястото на ЕС вчера, днес и утре.