19 юни 2012, 15:30 ч., хотел "Шератон", София

Атлантическият клуб в България и посолството на Република Косово, и със специалната подкрепа на Института за културна дипломация, организираха публична лекция на министър-председателя на Косово Н. Пр. Хашим Тачи, озаглавена „Косово и Западните Балкани по пътя към евро-атлантическата интеграция“.

Н. Пр. Хашим Тачи започна своята реч като представи няколко факта за Република Косово. Няколко барикади били премахнати от Северно Косово, което било съпроводено от протести от членове на сръбската общност, които са нападнали представители на КФОР като е имало дори и ранени хора, включително и представители на Германия, които са били част от мироопазващите сили. Това е събитие, което напомня колко крехка е Косовската държава, допълни министър-председателят Хашим Тачи.

Република Косово чества своята четвърта годишнина от своята независимост като същевременно белязва началото на много важни процеси за бъдещето на страната. Още повече, през 2012 г. Република Косово завършва процесът на мониторинг на независимост, който е свързан с много икономически и социални промени, реформи в избирателния кодекс с цел укрепване на демокрацията. Косово получи пътна карта за либерализиране на визовия режим и очаква висши представители на Европейския съюз, които са се ангажирали с приключването за съответствие, което от своя страна ще отвори пътя за преговори за присъединяване на Косово в Европейския Съюз, каза г-н Тачи.

Премиерът на Косово премина към икономическите теми, където спомени за приоритетите на правителството на неговата страна. Един от приоритетите е запазване на макроикономическата стабилност и стимулирането на частния сектор. Правителството е инвестирало средства в инфраструктура , в сектора на енергетиката и областта на образованието.

В края на своята реч министър-председателят Хашим Тачи заяви, че вече 91 държави са признали Република Косово за независима, която е и член на МВФ и Световната банка, като се очаква съвсем скоро да стане член и на ЕБВР.