14 юни 2012, 10:00 ч., хотел "Шератон", София

Атлантическият клуб в България, с подкрепата на Института за културна дипломация, организира крълга маса по повод 10 години от посещението на папа Йоан Павел II в България, озаглавена „Йоан Павел II: Човекът, който промени света“.

Мемоарната среща беше открита от г-н Максим Минчев, който определи посещението на папа Йоан Павел II като едно от най-важните и дълго чакани събития в България. След това тогавашният директор на международния център даде думата на папския нунций – монсеньор Болонек.

Той прочете приветствие от името на папа Бенедикт XVI. Братският поздрав към участниците в кръглата маса представи апостолическото пътуване на папа Йоан Павел II като призив за по-дълбоко приемане на Христос и отговор на просения благослов. В него настоящия глава на Римокатолическата църква призова българите към по-голяма любов към църквата и засвидетелстване на почит към Евангелието.

В допълнение на това Максим Минчев разгледа визитата като признание за огромния принос на България в утвърждаването на християнската култура и вяра, в ролята и на една от най-старите християнски държави. В разказа си за подготовката на събитието той изтъкна ключовата роля на Атлантическия клуб в България, който е отправил първата официална покана за посещението, по време на визитата си при папата, още през 1994 г. В началото на XXI в. отново председателят на АКБ – д-р Соломон Паси, е част от организационния комитет за посрещането на папа Йоан Павел II.

Самият г-н Паси разгледа посещението в контекста на изграждането на новия имидж на България пред ЕС и НАТО в този период. Той подчерта решаващата роля на папата в разрешаването на въпроса с българските медици в Либия и категоричното му разграничаване от слуховете за „българската следа“ в атентата срещу него. В резултат на посещението му са посторени две католически църкив( в София и Рим) като важен жест на приятелство между римокатолическата и източноправославната църква след 11-вековната схизма. Бившият министър на външните работи изрази и надеждата си неговото предложение за български кардинал в Рим също да бъде осъществено в близко време.

Поради голямата важност на медиите при отразяването на визитата думата получи и г-жа Венелина Гочева. Тя определи посещението като всенароден подем и отбеляза огромната помощ на нунциатурата за осъществяване на събитието. Освен това тя поздрави АКБ за усилията да направи онова, което българската държава не е направила и засвидетелства подкрепата си към бъдещите смели проекти на г-н Паси.

След нея монсеньор Болонек сподели спомените си от многократните срещи с папа Йоан Павел II. Той го определи като жизнен и общителен, но по-често слушащ човек, част от просветените йерарси и припомни разбирането му за църквата като кораб, плуващ по вълните на съвременния свят.

Вземайки предвид огромната помощ на католическата църква при организирането на посещението монсоньор Пройков получи думата като единствен българин, ръкоположен от папата. Той представи визитата като знак за сърдечното чувство на папа Йоан Павел II към нашия славянски народ и признание за католическата църква в България. Той сподели и отдавнашната мечта на поляка да мине по стъпките на папа Йоан XXI.

Кръглата маса продължи с интересна историческа бележка от г-н Кирил Карталов, който отговори на въпроса защо папа Йоан Павел II е смятан за човека, който промени времето си. Той отбеляза решаващата роля на духовника в решаването на конфлика между Аржентина и Англия за Фолкландските острови. Заради пробудилия се национализъм и в двете страни и стратегичеки важното разположение посредничеството на всички други компетентни лица и организации е било отхвърлено. В резултат на неговите две последователни визити се стига до мир, а посещението в Обединенто кралство се третира като край на недоверието между двете църкви. В Аржентина папата вдъхва кураж на народ, на прага на военното поражение.

Апостолическото пилигримство на папата превръща религията в основен фактор в международните отношения. Това отбеляза в заключителното си слово г-н Максим Минчева, давайки думата на проф. д-р Владимир Градев.

Бившият ни посланик във Ватикана изтъкна умението на папа Йоан Павел II да улавя духа на своето време, давайки за пример вярата и надеждата, които той дава на източноевропейците в борбата им за ново политическо устройство. Той тълкува посещението му като желание за диалог с православната църква, изтъквайки искрената му любов и дълбока човечност към всички миряни. Д-р Градев отбеляза и важната роля на г-н Паси за организаирането на лична аудиенция при папата по време на посещението му в Рилския манастир от Симеон II и подкрепи идеята на Соломон Паси за подписване на юридическо споразумение с Ватикана.