София, 17 януари 2011, хотел Хилтън

Атлантическия клуб в България бе партньор в организираната среща и дискусия за позиционирането на България в Европа по време на унгарското председателство. Събитието се състоя на 17 януари в хотел Хилтън в присъствието на дипломати, политици, представители на държавата, неправителствения сектор и др.

Г-жа Джудит Ланг- посланик на Унгария, изрази позицията на своята страна за основните посоки в политиката на Европейския съюз. От българска страна, Г-н Росен Плевнелиев – министър на регионалното развитие и благоустройството на България, бе специален гост.

Г-жа Ланг отбеляза, че подкрепата към България и Румъния за членство в Шенгенската общност е водещ приоритет на унгарското председателство. Унгария ще отдели специално внимание на проблемите на Ромските общности и на прилагането на  европейските политики за подобряване на техните социални условия и интеграция в обществата на страните-членки.

Посланик Ланг наблегна върху необходимостта да бъдат продължени усилията за консолидация на европейската икономика и създаването на нови работни места. Приложението на Стратегия 2020, както и на политиките в енергийната сфера и общата селскостопанска политика ще продължават да бъдат важни теми. Друг приоритет на унгарското председателство е Дунавската стратегия.

Г-жа Ланг заяви, че по отношение на българското членство в Шенген не е необходимо за се залагат твърди срокове. Унгарското председателство е приело да подпомага България и ще използва цялата си енергия за постигане на прогрес в тази посока. Би било непродуктивно да се залагат твърди срокове за Шенгенско членство, тъй като България и Румъния са положили значителни усилия за постигане на критериите и ще продължат да го правят. Унгарското председателство ще има за цел постигане на политическо решение по въпроса до края на юни 2011 г.