4-ти април 2011, хотел Шератон, София

Деветият Международен финансов форум „Банки Инвестиции Пари” се проведе в София на 4ти април 2011 г. Атлантическият клуб в България участва в организацията на това събитие като част от своя 20 годишен юбилей. Мадлена Давидова, Вицепрезидент на Клуба, заедно с домакина Емил Попов, Председател на „Банки инвестиции пари”, Министъра по управление на средствата от Европейския Съюз Томислав Дончев, кмета на София Йорданка Фандъкова, унгарския посланик в България Юдит Ланг и Максим Бехар, Главен Изпълнителен директор на най-голямата ПР компания в България „M3 Communications Group, Inc” бяха сред гостите на най-престижния финансов форум.

До края на 2011 г. разплащанията с европейските средства ще достигнат 20 на сто- обяви ресорният министър Томислав Дончев. Той сподели, че до момента чрез европейски програми на български бенефициенти е платена сума в общ размер на стойност 3 билиона евро, което „ни носи не само асфалт, бетон и тухли, т.е. инфраструктура; носи ни конкурентоспособност, трудова дисциплина и подобрява българските институции.”

Унгарският посланик в България Юдит Ланг, която представлява унгарското председателство на ЕС, посочи като изключително важна координираната европейска позиция във връзка с икономическата и финансова криза. Тя заяви, че преди кризата страните членки на ЕС не са успели да спазват надлежно изискванията на Европейския пакт за стабилност и растеж, което е довело до неустойчиви публични вземания, за разлика от сега, когато в отговор на кризата са взети нужните мерки, включващи бъдещия Европейски стабилизационен механизъм и стрес тестове.

Директорът на „Българска агенция за инвестиции” Борислав Стефанов, един от лекторите на форума, сподели, че българският небанков финансов сектор е претърпял най-тежкия удар поради големия отлив на преки чужди инвестиции в страната. Според Стефанов има основания за умерен оптимизъм тъй като преките чуждестранни инвестиции почти са се удвоили до 103.8 милиона евро, в сравнение с 57.3 преди година. „Инвестициите са основният двигател на малки, отворени икономики като българската, тъй като те въвеждат свеж капитал. Преките чужди инвестиции са един от основните фактори за повишаване на жизнения стандарт на част от българските граждани”- коментира той. Повечето от чуждестранните инвестиции през последните три, четири години са били във финансовия, недвижимия и строителния сектор.

Камен Колчев, председател на борда на директорите на финансовия холдинг „Елана”, сподели по време на форума, че българското правителство трябва да обяви висококачествено първично публично предлагане, за да съживи капиталовия пазар, който страда от ниската ликвидност и от липсата на качествени акции, според някои експерти. Той допълни, че българската държава може да играе решаваща роля като регистрира енергийни и други държавни компании на борсата, защото чрез подобен ход, връщайки инвеститорите, ще се повишат нивата на ликвидност на борсата, а след това индексите ще се нагодят естествено. Колчев посочи като причина за плачевното състояние на капиталовия пазар изтеглянето на преките инвестиции от чуждестранните инвеститори, в началото на кризата, а по-страшно е, че все още няма желание да се завърнат на пазара. Според него кризата научи много български финансови експерти на един ценен урок- да не разчитат само на местния пазар.

В България се е увеличил броят на инвестиционните посредници, които подават молба за доброволна ликвидация от началото на годината, поради стагнация на сектора- сподели Ангел Джалъзов, заместник-председател на Комисията за финансов надзор. Тази тенденция започна миналата година – броят на действащи в сектора компании намаля до 55 на брой, от 61 през юни, въпреки че като цяло сред инвестиционните посредници се наблюдава подобрение на финансовите им резултати за периода, показва доклад на регулатора. „Глобалната криза е въпрос на психология. Тя ще приключи тогава, когато всички играчи на пазара решат, че е приключила -добави той.”

На официална церемония бяха връчени 14 банкови и инвестиционни награди, а Банка ДСК бе отличена с престижния приз „Най-добра банка на 2010 г.”, както и  „Най-печеливша банка за 2010 г.